KONUMU

İzmir’in kuzeybatısında küçük bir sahil kasabası olan Yeni Foça, günümüzde şirin bir tatil beldesi özelliğini kazandı.

İzmir’e uzaklığı 65 kilometre olan Yenifoça’dan Aliağa-İzmir karayoluyla 45 dakika içinde İzmir’e ulaşılmakta olup ayrıca  Kuzeybatı da 20 kilometrelik asfalt yolun sonunda Foça ilçesine ulaşılmaktadır. İki foça arasında yer alan bu yolun bir tarafı denizle, diğer tarafı ise, ormanla kaplıdır.

Yenifoça’ nın doğusunda zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı 200 metre yüksekliğinde Fula Dağı, güneydoğusu’nda 416 metre yüksekliğinde Şaphane Dağı,  

güneyinde Kapıkaya Tepeleri ve batısında Kızıldağ ile Değirmentaşı Dağı bulunmaktadır. En yakın köyleri Horozgediği, Kozbeyli, Çakmaklı, Yenibağarası ve Kocamehmetlerdir.  

Yenifoça’da, genellikle balıkçılıktan geçim sağlansa da az da olsa arpa ve buğday ekimi de yapılmakta olup,  Günümüzde tütüncülük önemini yitirdiği için bağcılıkta yapılmaktadır.

Yenifoça’da Bucak Mevkiinde şimdiki zeytin alanlarında  eski zamanlarda Yunanlılar üzüm yetiştirirdi.  Bu üzümler ya Yunan adalarına ihraç edilir  ya da Yenifoça’da şarap üretiminde kullanılırdı.  bu üzümler günümüzde “Foça karası” adıyla anılmaktadır. şimdilerde ise, bu arazilerdeki üzüm bağları yerini zeytinliklere bıraktı.

 Fakat yine de orman içlerinde küçük de olsa üzüm bağları bulunmaktadır. Balıkçılık Yenifoça’nın en önemli geçim kaynağı. Halkın büyük bir bölümü geçimini balıkçılık yaparak sağlar.

 Her mevsim balık avcılığı yapılıyor. 1985 yılında tamamlanan limanın yanısıra,  belediyenin de katkılarıyla elde edilen su ürünleri için bir kooperatif kuruldu.  O yüzden Yenifoça’da her zaman taze ve ucuz balık bulmak mümkün.

Yenifoça sahilindeki restoranlarda balık yemenin zevki bir başka. Yenifoça’da; izmarit, sardalye, istavrit, barbun, Sinavrit, mercan, kefal, palamut, kalamar, karagöz gibi birçok balık çeşidi bulmak mümkün.

Kendine özgü küçük bir çarşısı olan Yenifoça’da ayrıca, aradığınız herşeyi bulabilmeniz mümkün.

1993 yılında belediyenin yaptırmış olduğu pazar yeri sayesinde  halk her hafta taze meyve ve sebze ihtiyacını karşılamakta.

 İzmir’e pek fazla uzak olmayan ve tatile ayırdığınız zamanı doya doya geçirebileceğiniz yer Yenifoça.

Yeni Foça 29 Mart 2009 tarihinde yapılan Yerel Seçimlerle birlikte Eski Foça'ya bağlı bir mahalle haline getirilmiştir.

 

Anket

FOÇA BELEDİYE BAŞKANI FATİH GÜRBÜZ'ÜN YENİFOÇA'YA YAPTIĞI HİZMETLERDEN MEMNUNMUSUNUZ?
Toplam 36 Oy

Hava Durumu