FOÇA'NIN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU

Foça’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. Yıldönümü, coşku ve gurur dolu törenlerle kutlandı.

Kutlama programında ilk olarak, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na Foça Belediye Başkanlığı çelengi sunuldu. Çelenk sunma törenine; Belediye Başkanımız Gökhan Demirağ, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis Üyelerimiz, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum örgütleri, gaziler, Kuvayi Milliye Dernekleri ve vatandaşlar katıldı. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Aziz Şehitlerimizin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşunu müteakiben, Şanlı Bayrağımız İstiklal Marşımız eşliğinde göndere çekildi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki çelenk sunma törenini ardından; Belediye Başkanımız Gökhan Demirağ ile İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis Üyelerimiz, Garnizon Komutanı Vekili, Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğamiral Sinan Azmi'ye şükran ziyaretinde bulundu.

Kurtuluş günü kutlamaları, Demokrasi Meydanı’nda, askeri ve resmi erkân'ın da katıldığı kutlama töreni ile devam etti. Törene; Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Garnizon Komutanı Vekili, Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğamiral Sinan Azmi, Belediye Başkanımız Gökhan Demirağ, askeri erkân, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis Üyelerimiz ve vatandaşlar katıldı.

Şanlı Bayrağımızın, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Aziz Şehitlerimizin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşunu müteakiben topluca söylenen İstiklal Marşımız eşliğinde Belediye Binamızdaki göndere çekilmesinin ardından; Belediye Başkanımız Gökhan Demirağ, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Belediye Başkanımız Gökhan Demirağ;

‘‘Sevgili Foçalılar, Değerli Foça dostları;

Bugün, Foça’mızın kurtuluşunun 91. Yıldönümüdür. Hepimize kutlu olsun.

                İşgal altında, baskı ve zulüm göre göre yaşanan üç yıl dört aylık süre sonunda, hedefleri Mustafa Kemal Paşa tarafından “Akdeniz” olarak belirlenen ordularımızın Akdeniz’e kavuştuğu yerlerden biri de Foça’dır.

                Çok şükür ki, o gün çekilen; bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün ve ortak kimliğimizin sembolü Türk bayrağı bugüne dek inmemiştir. Bundan sonra da, gönderinde görkemle salınacağına inancım tamdır.

                Şu gerçeği unutmayalım: 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgaliyle başlayan Kurtuluş Savaşı, aslında, 9 Eylül 1922’de İzmir’in ve çevresinin kurtulmasıyla son bulmuştur.

                Bunun için, bu topraklar Kurtuluş’un, bağımsızlığın, özgürlüğün ve barışın ne kadar önemli olduğunu çok iyi bilir.

                Bugün, geriye bakarak şunu düşünmekte yarar var: Eğer Kurtuluş Savaşımız başarıya ulaşmasaydı, halimiz nice olurdu? Bayraksız, başkasının baskısı altında, ibadetini bile özgürce yapamayan, dilini bile konuşamayan, giderek de kimliğini savunmakta zorlanan bir azınlık haline gelmeyecek miydik? Bu topraklar üzerinde özgürce soluk alıp veren herkesin bunu iyi düşünmesi gerek. Mustafa Kemal Atatürk’ün, onun Cumhuriyet’inin karşısına dikilmek büyük bir cehalettir, cehaletten öte, bir ihanettir. Aynı zamanda da, kendi kendisinin, yani kendi çıkarlarının karşısında olmaktır.

                Kurtuluş Savaşımız, bizi yalnızca esaretten kurtulmakla kalmamıştır. Bize, çağdaş ve uygar bir dünyanın kapılarını da açmıştır.

                Kurtuluş Savaşı, ulusumuzun Cumhuriyet’e doğru  “azim”li ve “karar”lı yolculuğudur.

                Cumhuriyet ise, aydınlanmanın, değişimin, devrimin adıdır ülkemiz için. Birbiri ardına gelen devrimler ve Atatürk ışığıyla, Osmanlı’nın harap ve bitap düşürülmüş kalıntılarından gepegenç bir devlet ve ileriye atılmaya kararlı bir millet doğmuştur.

                Foça’mız ve elbette İzmir’imiz, bu doğrultudan hiç sapmadan yoluna devam etmiştir.

                Türk Aydınlanmasının ve Atatürk devrimciliğinin sahibi çok geniş bir satıh vardır ve o satıh, tüm Türkiye’dir. Kimsenin, bundan kuşkusu olmasın. Küçük sapmalar, aldatıcı geri dönüşler olabilir. Bunlar asla geneli kapsamaz. Türkiye, kenetlenmiş inançlı halkıyla, yarınlara çağdaşlık ve uygarlık yolunda yürüme kararlılığıyla yoluna devam edecektir.

                Kurtuluş günümüzü, bu inançla ve geleceğe duyduğum güvenle kutluyorum.

                Mustafa Kemal Atatürk’ü, Kurtuluş Savaşı’nın bütün kahramanlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi şükranla ve minnetle anıyor, aziz anıları önünde saygıyla eğiliyorum.

                Hepinizi saygıyla selamlıyorum.’’ dedi.

Belediye Başkanımız Gökhan Demirağ’ın konuşmasının ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu. Milli Mücadele’mizin simgelerinden Efelerin gösteriler ve folklör gösterileri izleyenlerden büyük alkış aldı.

Kurtuluş günü kutlama programına katılan, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün benzeri, tiyatro oyuncusu Göksel Kaya, Foçalılardan büyük ilgi gördü. Kutlamalara, geçtiğimiz yıl ilçemizde meydana gelen hain terör saldırısında şehit düşen Uzman Çavuş Hasan Furkan Özmen’in Ailesi’de katıldı.

 

Anket

ANKETLERİMİZLE YENİ FOÇANIN NABZINI TUTUYORUZ.
Seçenek yoktur!


Hava Durumu